Afscheidscadeau Petra de Weerd

Fonds voor eerste-generatie studenten

“Als eerste-generatiestudente in de jaren 80 voelde ik de druk om ‘goede cijfers’ te halen en ‘niet te blijven zitten’ – wat neer komt op nominaal studeren. De UT, en ook mijn studie Technische Bedrijfskunde, was in die tijd nog echt een mannenwereld en wij studentes moesten ons ‘mannetje staan’ om gelijke kansen te krijgen. Hard werken dus, no fun, no play.

Pas later in de studie zag ik zelf de meerwaarde van nevenactiviteiten en ontplooiing als aanvulling op het studeren zelf, en studeerde uiteindelijk binnen 5 jaar af. Ik werd op het laatst nog even student-assistent en vrijwilliger als penningmeester bij de Werkgroep Ontwikkelings Technieken (WOT). Die activiteiten hebben mij veel gebracht, maar ik had er veel meer uit kunnen halen.

Voor veel eerste-generatiestudenten was én is het geen gemeengoed om naast de studie extra activiteiten aan te pakken; terwijl deze zo vormend zijn. Het was de droom van mijn medestudente Mirjam Bult bij haar afscheid van de UT in 2021 dat alle studenten gelijke kansen krijgen. Ik deel die droom, en focus daarbij graag op meiden in STEM, zoals ik er ook ooit een was. Helpt u mee deze droom waar te maken? Dat zou voor mij een geweldig afscheidscadeau zijn!”

Prof. dr. ir. Petra de Weerd-Nederlof

Studeren in Twente is meer dan alleen een diploma behalen. Wij zijn trots op onze 60-jaar lange traditie van studentactivisme. Onze studenten besturen de campus, worden uitgedaagd in een bestuursjaar voor club of vereniging, draaien mee in studenten-teams, gaan op studiereis of buitenlandse stage. Dit vormt hen en geeft hen extra competenties. Om alle studenten van de UT de kans te geven op deze belangrijke ervaringen startte oud vicevoorzitter van het College van Bestuur, Mirjam Bult, als afscheidscadeau, het eerste-generatiefonds. Studenten die als eerste van hun familie naar de universiteit gaan zijn vaak minder goed op de hoogte van de ontwikkelingsmogelijkheden naast hun studie. Ook missen zij vaker de financiële ondersteuning voor deze extra activiteiten.

Concreet willen we vanuit dit fonds eerste-generatiestudenten ondersteunen zodat ze wèl een studentenbestuur kunnen doen of wèl aan een excellentieprogramma’s, studiereis of internationaal congres kunnen deelnemen. Steun die deze studenten niet van hun eigen ouders kunnen verwachten. 

Bekijk alle
€ 75 21-05-2022 | 12:34
€ 25 17-05-2022 | 17:21
€ 15 17-05-2022 | 15:25
€ 50 17-05-2022 | 15:23
€ 50 17-05-2022 | 15:20