Burgerwetenschap voor een groene en leefbare stad

van totaal € 10.000 (1%)

Burgerwetenschap voor een groene en leefbaardere stad 

Stedelijk groen speelt een belangrijke rol in de leefbaarheid van een stad. Parken, lanen, tuinen, groenstroken leveren verschillende voordelen die bijdragen aan ons welzijn. Denk aan het verkoelen van de directe omgeving, het tegengaan van erosie, bevorderen van regenwater infiltratie, verfraaiing van de stad en het zorgen voor mogelijkheden voor recreatie. Met de toenemende urbanisatie wereldwijd, worden de uitdagingen voor stedelijke planning en het leefbaar houden van de stad steeds groter. Klimaatverandering dreigt leefbaarheid te ondermijnen, onder andere met de voorspelde toename in temperatuur.  

De baten van groen in de stad zijn niet overal ter wereld hetzelfde. Tot nu toe is er voornamelijk onderzoek gedaan in gebieden met een gematigd klimaat zoals Europa en de VS. Maar wat zijn de voordelen van groen in de stad in de tropen waar vegetatie en leefstijl echt anders zijn? En hoe kan informatie en begrip meehelpen om mensen te motiveren groen in de stad te bevorderen en beschermen? Tropenbos Suriname en Universiteit Twente werken sinds 2018 samen aan dit thema in een twinning verband; we leren van elkaar.

Zo bestuderen we de rol die stedelijk groen speelt in Paramaribo en testen we het gebruik van kleine sensoren om verkoeling in een tropische setting te meten. Daarnaast ontwikkelen we lesmateriaal en maken alle data vrij toegankelijk voor gebruik, en organiseren we activiteiten voor bewoners (voor meer informatie klik hier).

Burgers spelen een grote rol in dit unieke project. 

Tientallen mensen, scholen en maatschappelijke organisaties monitoren maandelijks de functies en het gebruik van groene ruimtes om zo kennis op te doen van de veranderingen én deze kennis te delen met anderen om slimmer tot actie over te kunnen gaan.  

Steun deze burgerwetenschap en doneer! Elke (eenmalige) donatie helpt ons verder!

  • Het onderhouden van het interactieve kennisportaal voor blijvende vrije toegang en maandelijkse updates van de metingen kost ons 20 euro per week (bekijk het portaal hier
  • Het faciliteren van burgermetingen met weersensoren en een app gedurende 6 maanden kost ons 50 euro per burgeronderzoeker.
  • Het onderwijsmateriaal voor basisscholen en universiteiten kunnen we voor 75 euro per maand onderhouden en gratis blijven delen met docenten. Zo kunnen we hen blijven ondersteunen en trainen met van nieuwe data en kennis. (Bekijk het materiaal hier)

Ons doel is nog tenminste één jaar samen met burgers data te verzamelen én nog tenminste 3 jaar ons kennisportaal en onderwijsmateriaal te onderhouden en impact te monitoren. De meeste activiteiten vinden plaats in Paramaribo. Ben je op de campus van de Universiteit Twente? Ook daar hangen temperatuur sensoren (kijk maar eens op de NLD kaart in het kennisportaal). Deze data gebruiken we voor educatie en methode testen en werken hierbij samen met Green Hub Twente.

Woon je in Suriname en steun je dit project liever met een donatie via Tropenbos Suriname? Of wil je een bijdrage leveren door middel van een service of met materialen? Mail dan naar twinningparamaribo@gmail.com voor informatie hoe dit te regelen.  

Meer weten? 

  • Lees dit artikel over onze burgerwetenschap en innovatie in IP magazine.
  • Luister naar burgeronderzoekers en Davita Obergh van Tropenbos Suriname hoe het monitoren werkt.
  • Of bekijk deze korte animatie over groen in de stad en waarom dit onderzoek belangrijk is:

Alvast veel dank voor je steun!

 

 

Bekijk alle
€ 25 07-08-2022 | 11:01
€ 50 03-08-2022 | 11:13 Een mooi en interessant project, waar (mijn petekind) Wieteke Willemen een rol in speelt.
€ 20 28-07-2022 | 14:34
€ 10 20-07-2022 | 20:45