Twentse Nanotechniek in de strijd tegen kanker

Closed You can't donate or start fundraising anymore

Steun bijzonder UT onderzoek naar Nanotechniek in de strijd tegen kanker!

Samen met zijn collega's ontwikkelde prof. dr. Jai Prakash nanodeeltjes die de (eigen) 'slechte' immuuncellen van het lichaam trainen om kanker te bestrijden. Binnen het kankeronderzoek wordt steeds bekender dat tumorcellen sommige specifieke macrofagen kunnen veranderen om de tumor te helpen groeien. "Macrofagen zijn cellen die fungeren als de stofzuigers van je immuunsysteem. Normaal gesproken vangen ze indringers op en vernietigen ze, maar tumorcellen kapen deze cellen om ze te helpen zich door het hele lichaam te verspreiden," legt Prakash uit.

Prakash en zijn team ontwierpen nanodeeltjes die deze tumor-ondersteunende 'slechte' macrofagen trainen tot cellen die tumoren bestrijden. De onderzoekers hebben nu laten zien dat ze de gekaapte macrofagen opnieuw kunnen trainen om de tumorgroei met 70% te remmen in muizen met borstkanker: "In onze muizen voorkwam de behandeling uitzaaiing, kankercellen die zich verspreiden door het lichaam," zegt Prakash. De getrainde macrofagen voorkwamen dat de tumorcellen het longweefsel 'klaarmaakten' om tumorcellen te ontvangen - een proces dat voorafgaat aan uitzaaiing. Een tumorcel die de longen bereikte kon geen nieuwe tumor starten omdat het weefsel daar nog niet op was voorbereid. Het grote voordeel van deze behandeling is dat het lichaam zelf het werk doet en dat er geen zware medicijnen zoals bij chemokuren aan te pas hoeven komen. Dit maakt deze manier van kankerbestrijding veel minder belastend voor de patiënt.

Na deze proeven met muizen wil de onderzoeksgroep het onderzoek graag verder versnellen. Door een student full-time in te zetten om onderzoek te laten doen kunnen we sneller naar proeven met menselijke (kanker)cellen toewerken. Een volgende stap in de strijd tegen kanker. Helpt u mee dit mogelijk te maken?  Alvast veel dank! 

 

View all
€25 21-01-2023 | 13:53
€100 08-12-2022 | 13:11
€500 05-12-2022 | 11:24
€100 02-12-2022 | 17:28